Kultúra

Zene a belvárosban - III. Debreceni Utcazene Napok

Július utolsó pénteki és szombati napján kerültek megrendezésre a III. Debreceni Utcazene Napok. Az esemény középpontjában az utcazenészek és zenekarok álltak, akik színes zenei produkcióikkal szórakoztatták az embereket a város központi területein, az akusztikus gitárok, hegedűk, szaxofonok és dobok hangjai pezsgő belvárossá változtatták Debrecent, ahogy megtöltötték a tereket.

Habár semmiféle elvárásunk nem volt az eseménnyel kapcsolatban, mikor úgy döntöttünk, kinézünk a programra szombaton, azonban meglepő volt látni, mennyi érdeklődőt vonzott. Főleg családokat lehetett látni erre - arra sétálni és elidőzni egy - egy helyszínnél, de szép számban voltak fiatalok is. Mindez örvendetes, hisz az ezekhez hasonló rendezvényeknél kevés jobb eszköz létezik a helyi közösségek kialakítására, támogatására, a kulturális élet gazdagítására. Na persze lehet, csak én látok túl sokat bele, és az egész célja bulizni egyet - amellett, hogy lehetőséget nyújtanak a helyi zenészeknek arra, hogy bemutatkozzanak és megmutassák tehetségüket. Viszont alapvetően az élmény jó volt: nem volt túl tolakodó, pénteken sem zavart minket a mellettünk zajló akusztikus koncert, miközben megbeszéltük az előttünk álló feladatokat néhány kollégával.

De azért van egy kis negatívum is: az ismerőseim körében bárkinek mondtam, mi a tervünk szombaton, mindenki meglepődött azon, hogy a belvárosban éppen ilyen esemény zajlik. Ez lehet az ő szegénységi bizonyítványuk is nyilván, mégis inkább az az érzésem, hiába van sok remek program Debrecenben, a megfelelő kommunikációs csatornák használata nélkül (vagy épp e csatornák eredménytelen használata miatt) nem jut el a potenciális érdeklődőkhöz az információ. Sokszor tapasztaltuk már ezt korábban is, ez is azon okok közé tartozott, amiért elindultunk.

Viszont az esemény alapján Facebook-on, már közel biztosra vehetjük, hogy lesz folytatás. Tessék felírni, hogy várhatóan 2024. július 26-án és 27-én kerül lebonyolításra a IV. Debreceni Utcazene Napok.