Gasztronómia

Beer by Lake - kézműves sörök végtelenje a tónál

Idén is eljött a Virágkarnevál időszaka, amit sörkedvelőként én személy szerint már nagyon vártam. Korábban még 2-3 hetes Cseh sörkert nyílt meg a Békás-tó mellett, de az elmúlt 2 évben már Beer By Lake néven egy kicsit újraértelmezett formában valósul meg a kezdeményezés. Már nem csak a nemzetközi nagy márkák vannak jelen, hanem kicsit tematikusabban a hazai kisüzemi sörfőzdék is képviseltetik magukat szép számban.


Az idei év egy hetes programjában azért akadtak érdekes előadások is bőven, ezért nem volt kérdés, hogy kinézek rá, tekintettel arra, hogy az általunk szervezett Sörestek miatt eléggé illenek hozzánk ezek a programok. A szerdai napot választottam a rendezvény meglátogatására és volt szerencsém egy kis betekintést nyerni egy gerilla sörfőző életébe és bővebben információt kapni arról, hogy egyáltalán hogyan tudnak működni. A SIMA brewery-s srácok nemcsak a pódiumon meséltek erről, hanem az előadás után egy pár percet rám is szántak. Érdekes volt arról hallani, Ők hogyan élik meg ezt a fajta kitelepülést. De az élmény nem fulladt ki a puszta információkban: egy sörpremierjük előtti tételt is hoztak külön erre az eseményre, és még a „nagyközönség” előtt Debrecenben debütált a bodzás-kékszőlős, laza 9,2%-os sörük.

Mondanom sem kell, amint megtudtam már rohantam is a standjukhoz, hogy egy pohárral lehörpintsek, és azt kell mondanom, egy kicsit vegyes érzéseim vannak a sörrel kapcsolatban. Ezt az egyik sörfőzőjüknek is említettem; önmagában egy érthető és jó sör lenne, csak kicsit kilóg az alkoholfok, ami – véleményem szerint - némileg rontja az összképet, de így is teljesen élvezhető a cucc. A NEIPA-juk pedig kifejezetten remek – bánthatja Zsolti, hogy nem jött, hiszen ez a műfaja a söröknek az, amitől a legjobban a falramászik.

Volt szerencsém még hordóról kóstolni a Horizont agymenését, a grillmaster delight-ot is, ami effektíve egy folyékony BBQ szósz. A maga nemében egy igazán zseniális sör, és hordóról kóstolva sokkal jobban kijött a füst-érzet, mintsem mikor dobozos változatát próbáltam, így ajánlom! Ha arra jártok, akkor nyaljatok bele, igazán különleges élmény lesz.

Mindig próbálok valami újdonságot is kóstolni, ezért azokat keresem az ilyen eseményeken is, és ilyenkor döbbenek rá mennyi mindent sikerült már kóstolni, és még mennyi mindent nem.

Ilyen sör volt például a Hübris savanyü-ja is, ami egy régebbi recept újragondolása általuk. Szerintem azzal mindent elmondok, hogy legalább 5 korsót ittam belőle. Egyszerűen nem lehet vele betelni, egy savanyú ital, ami egy nagy adag sárgabarackkal meg lett küldve, a színét pedig nem egy gyümölcslé megirigyelhetné.


Jó is volt mindezeket elfogyasztani a kicsit megváltozott arculatú Békás-tó mellett. A hatalmas napernyők alatt nagyon jól kiépített pihenő és beszélgető boxok vannak, függőágyak, na és persze sörpadok vannak kihelyezve, ebből látszik, hogy a szervezők is mennyire készültek az idei évre, ezért hatalmas pacsi megy nekik.

A sör mámor mellett azért van lehetőség egy kis kajával is tankolni. Főleg a debreceniek által jólismert helyek települtek ki, mint például a Veranda, ami az elmúlt években már képviseltette magát a karácsonyi vásáron is, nagyjából ugyanezzel a szortimenttel. Kilóméteres sorok cikáztak a Szomszéd Bisztrónál, hogy nápolyi pizzához jussanak az emberek vagy egy remek smash burgerhez, mint én (puszi srácok fasza volt). Viszont megfogadtam, hogy a héten még a Garage burgernél eszek egy Oppenheimer-t, mert brutál jól nézett ki.

Gyertek ki ide a Nagyerdőre a Békás-ra és sörözzetek egyet velünk. Valószínű mi próbáljuk kiélvezni ezt a lehetőséget a hét végéig.