Szórakozás

Játszóház Projekt - mert társasozni igenis menő!

Olyan öt évvel ezelőtt kóstoltam bele a társasjátékok világába, mikor egy régi jó barátom meghívott minket a nyaralójukba egy hétvégére. A tervezett programok között inkább a tipikus szabadtéri tevékenységek szerepeltek, de azért a reggeltől kezdődő italozás és bográcsozás kombinációját néha megszakítottuk egy kis játékkal. Az első modern társasjátékom a Bang! névre hallgató, titkos szerepes társas volt, amibe az ott töltött idő alatt beletettünk egy elhanyagolható 30 partit. Aztán hazaérve nekem is azonnal meg kellett venni, hogy vihessem a családi programokra. Meglehet, kissé túlzásba estem a játékot illetően, mert egy ponton már a családom követelte a Bang!-et, én pedig kiégve valami másra vágytam.

tarsas

Az elmúlt években egyre népszerűbbekké váltak a társasok, és aki elkezdett megismerkedni ezzel a világgal, az hamar rájöhetett, hogy egy feneketlen kút. Én is gyorsan elvesztem a külföldi fórumok böngészése közben (például a legismertebb a https://boardgamegeek.com, de a redditen is van dedikált fórum), annyiféle-fajta játék létezik, melyek különböző létszámra optimalizáltak, eltérő nehézségűek, tematikájúak, és talán nem is sorolom tovább a különbségeket, mert jelen cikk célja nem az, hogy elmagyarázzam, mi a különbség az euro és ameri típusú játékok között - arra vannak nálam sokkal alkalmasabbak.

És pont egy ilyen nálam alkalmasabb szereplő ihlette ezt az írást: a Játszóház Projekt.

Fontos arról beszélni, hogy a társasok térhódításával számos olyan kezdeményezés indult el és hely nyílt meg, ahol lehet játszani. Ha csak Debrecenről beszélünk, ilyen hely a Sheldon’s, a BarCraft és a sajnálatos módon bezárásra kényszerű LevelUP is.

Most mégis a Játszóház Projekt a fő alanyunk, mivel legjobb tudomásom szerint ők a legrégebbiek, és ők azok, akik töretlen lelkesedéssel mutatják meg a debrecenieknek a társasjátékok világát.

tarsas

A koncepció egyszerű, mégis nagyszerű: havi rendszerességgel vannak alkalmak különböző helyszíneken (többnyire a Roncsbár ad otthont nekik az utóbbi időben, de tavaly nyáron sokat voltak a Nagyerdei Víztoronyban is), ahova elmehetsz a barátaiddal vagy akár egyedül is (ne izgulj! Ebben a szubkultúrában mindenki jó fej, biztos be tudsz csatlakozni majd valahova!), majd választhatsz több száz játékból. Ha nem ismernéd az asztalokon megtalálható társasokat, segítenek választani, sőt a játékmestereik még meg is tanítják neked a szabályokat, hogy ne kelljen a sokszor diplomamunkákat megszégyenítő komplexitású és oldalszámmal rendelkező szabályfüzeteket lapoznod.

De nemcsak a megszokott, rendszeres programjaikon találkozhatsz velük.

Minden évben kitelepülnek a fesztiválokra is, hogy két koncert vagy két fröccs között kicsit kifújjátok magatokat, hogy a következő kiszemelt koncerten újult erővel tombolhassatok.

Csekkoljátok őket és nézzetek el egy eseményükre, mert garantálom: társasozni király és garantáltan jól fogjátok érezni magatokat!